Hajápolás - kozmetikumok, trükkök és hajolajok

Az egészséges, erős és fényes haj a szépség szimbóluma. Ezért minden nőnek, aki értékeli a szépséget, gondoskodnia kell a hajáról. Ezért érdemes egy kis időt szentelni, és megismerni a haj szerkezetét és tulajdonságait. De szükségünk van egy ilyen anatómiai leckére? Igen, mert ez lehetővé teszi számunkra a haj és a fejbőr szükségleteinek meghatározását.

Haj jellemzése
Az emberi fejen 100-150 ezer hajszál van. Az állapot és a haj növekedése is különböző tényezőktől függ, mint a környezetszennyezés, táplálkozás, stimulánsok (cigaretta vagy alkohol) fogyasztása, alkalmazott kozmetikumok és ápolás (pl. fodrászkezelések, termékek). Mindezek a tényezők befolyásolják a vitaminok, ásványi anyagok és mindenekelőtt a keratin szintjét, ami a haj legfontosabb eleme. Természetesen, minél kevesebb a fent említett elem a haj szerkezetében, annál rosszabb a hajszálak állapota.

Azért, hogy jobban ápoljuk a hajat, érdemes megismerkedni a három növekedési fázissal: anagén, katagén és telogén. Az első fázis anagén, melyben a hajszál hosszúra és vastagra nőEz körülbelül négy hónapig tart. A második, katagén fázis az ún. átmeneti fázis. Ebben a stádiumban a tüsző elkezd zsugorodni, ami azt jelenti, hogy a hajtő korlátozott számú tápanyagot kap. Ráadásul a szőrszál közelében elhelyezkedő szövetsejtek elpettyeződnek. Ez a fázis többé kevésbé két hétig tart. Telogén a haj nyugalmi fázisa és néhány hónapot tart. Ez idő alatt a hajszál kihull és egy új babahaj veszi át helyét.

Hajápolás
A megfelelő hajápolás attól függ, hogy megfelelő kozmetikumokat alkalmazunk-e. Azokat, amelyek a haj és a fejbőr igényeit egyaránt kielégítik. Sampon, hajmaszk vagy más hasonló termék megvásárlásakor tanácsos odafigyelni a termék tulajdonságaira, összetételére és hatására. Sőt, a fodrászati kezeléseket hajszárítást és hő stilizálást is javasolt korlátozni. A vitaminok hiánya, bizonyos betegségek, gyógyszerek és a stressz hozzájárulhat a hajhulláshoz vagy a szálak állapotának romlásához.

Elmondható, hogy a haj a szervezet általános állapotának jelzője. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy egészségesnek érezzük magunkat, ha a hajunk sűrű és fényes. A hajszálak jó állapotának fenntartásának egyik módszere, ha követjük a kozmetikumok megfelelő használatát. Valójában döntő szerepet játszik az, hogy hogyan visszük fel az olajt a hajunkra. Például, a sampont először össze kell keverni a vízzel, majd nedves hajra felvinni. Utána a kozmetikumot be kell dörzsölni a fejbőrbe és a hajba, majd meleg vízzel kimosni. A végén javasolt hajmaszkot alkalmazni, ami minden igényt kielégít. Ezt a terméket néhány percig hagyni kell hatni, majd bő vízzel megmosni. Utolsó fázisban a hajat törölközővel meg kell törölni.

A hajolaj a természetes maszkok természetes alternatívája. Ez a termék hidratáló, simító és tápláló tulajdonságokkal rendelkezik. Az is előfordul, hogy az ilyen kozmetikumokat bizonyos ápoló Bár a hajolaj egyéb kozmetikumokkal is keverhető, legjobb, amikor egyedül fejti ki hatását. Ez a természetes termék képes védeni a hajat a napsugárzástól és a környezetszennyezéstől. Sőt, a hajolaj megakadályozza a természetes hajszín elfakulását azáltal, hogy védőréteget hoz létre minden egyes hajszál körül. A hajolaj egyik legfontosabb jellemzője, hogy megakadályozza, hogy a hajvégek töredezését és a haj kihullását. Szintén érdekes, hogy egyes olajok a bőrön is alkalmazhatóak.