Hajolajok és Haj Porozitás

A hajápolásnak valóban számos módja van. Az egyik legkönnyebb és leghatékonyabb módja a hajszálak jó állapotána visszaállítására az Olajozásos Kezelés. Miért is? Mert a kezelés otthon is elvégezhető, egyedül és nem igényel túl sok időt. Mégis, mielőtt eldöntenénk, hogy hajolajat használunk, két dolgot el kell végeznünk. A megfelelő olajat kell választani és megállapítani a haj porozitását.

A haj porozitása a haj állapota szerint határozható meg. Tehát, minél sérültebbek a hajszálak, annál tágabbak a kutikulák. Nyílván, a kutikulák szoros állapota egészséges állapotot jelent. Összességében, három féle porozitás létezik: alacsony, közepes és magas. Valójában a fent említett haj típusok több kombinációja is létezik. És tényleg, a haj porozitásának meghatározása rendkívül fontos, mert ez meghatározza az igénybe vehető olaj típusát és a haj kezelésének leghatékonyabb módját.

Mint azt fentebb említettük, az alacsony porozitású haj szoros kutikulákkal, amely kis molekulákkal rendelkezik vagy, amelyek védő réteget képesek a hajszál körül alakítani. Ebben az esetben érdemes kókusz olajat, lenolajat és ricinusolajat használni. Továbbá az alacsony porozitású hajjal rendelkező személyek a következő vajakat vehetik igénybe: Shea Vaj, kakaóvaj és mangóvaj.

A közepes porozitású haj kutikulái kevésbé állnak szorosan egymáshoz, mint az Ezt az állapotot a túl sok formázás, száradtság vagy nem megfelelő kozmetikumok okozzák. A közepes porozitású hajszálakat kis molekulájú olajok, valamint az Omega–3 és Omega–6 savakat tartalmazó olajok segítségével lehet kisimítani és hidratálni. Továbbá ricinusolajat, napraforgóolajat, lenmagolajat és jojobaolajat ajánlunk erre a hajra.

A normál porozitás az egészséges haj jellegzetessége. Más szavakkal, ez a haj könnyen beállítható, és kedvez a fodrászati’kezeléseknek. Ezeket a hajszálakat Omega – 3, Omega– 6 és Omega– 9 savakat tartalmazó olajokkal lehet kezelni. Továbbá a különböző olaj keverékek szintén kielégítő eredményeket hoznak. Ide sorolható az argánolaj, makadámolaj, jojobaolaj, olívaolaj, repceolaj, édes mandulaolaj és ricinusolaj.

A normál porozitású haj, mely hajlamos a magas porozitásra azért ilyen, mert a stilizáló folyamatok vagy a fodrászati’ kezelések kiszárították. A kutikulák megemelkedését pedig hőt generáló eszközök is okozhatják. A haj szép megjelenését kialakító olajok a makadámolaj, ricinusolaj, édes mandulaolaj és avokádóolaj.

A magas porozitású haj egyenlő a sérült hajjal. Kutikulái teljesen megemelkedettek. Nyílván, az ilyen típusú haj erős táplálást, hidratálást és erősítést igényel. Ezért tanácsos avokádó olajat, lenolajat, ricinusolajat és esti kankalin olajat választani. Elég hatékonyak a kevésbé népszerű olajok, mint a búzacsíraolaj, a cseresznyeolaj, eper olaj, almaolaj és az őrölt kávéolaj.

< Előző cikk