Hajolajok – Telített zsírsavak és finomítás

A kozmetikai piac tényleg tele van különféle hajolajokkal. Egyszeresen telített, többszörösen telített és telítetlen olajok, valamint finomított és hidegen préselt olajok között lehet válogatni. Mely termékek a legjobbak?

Miért jó tudni, melyik hajolaj tartalmaz telítetlen zsírsavakat, illetve finomított-e vagy sem? Először is, ez az ismeret jobban segít a hajápolásban. Ha jól megválogatjuk, regenerálhatja a hajszálakat, hidratál és csillogást nyújt. Másodszor, ha az olajat jól sajtolják ki, akkor felgyorsíthatja a haj újjáépítő folyamatait és több tápláló anyagot szállít. Harmadszor, ezek a savak állapítják meg, hogy hatol be az olaj a hajba. Tehát a magas porozitású haj (melyben a kutikulák leginkább felemelkedettek) jobban magába szívja a nagy molekulákkal rendelkező olajokat, míg az alacsony porozitású haj (melynek kutikulái egymással szorosan állnak) kis molekulájú olajokat szívhatnak fel.

Összességében az olajok három kategóriája különböztethető meg: egyszeresen telített, többszörösen telített és telítetlen olajok. Egyszeresen telített olajok sok Omega–9 savat tartalmaznak. Jobban felszívódnak, mint a többszörösen telített olajok, amelyek Omega–3 és Omega–6 savat tartalmaznak. Érdekes, hogy a telítetlen zsírsavak kozmetikai vajként ismertek. Ezek a termékek elég jól felszívódnak a hajba. Ezzel szemben az egyszeresen telített zsírsavak makadámolajban, avokádó olajban, édes mandula olajban és olíva olajban megtalálhatóak. A többszörösen telített olajok lenolaj, esti kankalinolaj, szója olaj és tökmagolaj. Utolsóként a telítetlen olajok kozmetikai vajként ismertek (Shea vaj, mangó vaj és kakaóvaj) illetve ide sorolhatóak még a fás olajok (kókusz, pálmafa és babassu). Érdekes, hogy a fent említett kategóriák nem vonatkoznak a gránátalma olajra, ricinusolajra és jojoba olajra.

A legjobb hajolaj a nem finomított , mégis hidegen sajtolt. Az ilyen termék sok tápanyagot tartalmaz, természetes illata és színe van, valamint nincs benne felesleges adalék. A finomított olajokban nincsenek a haj állapotának javítását szolgáló összetevők. Amikor az olajt nem hidegen préselik, ebből nyílván az következik, hogy felmelegítik. Sajnos ez a folyamat minden vitamint eltüntet. Érdemes megemlíteni, hogy az ’extra szűz’ felirat a palackra azt jelzi, hogy az olaj nem finomított és hidegen préselt.

< Előző cikk
Következő cikk >