Hogyan kell megállapítani a haj porozitását

A hatékony hajápolás a porozitás típustól függ. Csak utána lehet kiválasztani a megfelelő olajt.

Alacsony, Közepes és Magas – ez a három katégória jellemzi a haj porozitását. Amikor a haj kutikulái szorosan egymáshoz állnak, akkor a hajalacsony porozitású. A legtöbb esetben ezt a típust minősíti egészséges hajnak. Pedig az alacsony porozitású hajat nem könnyű stilizálni, nehéz festeni és szárítani. A közepes porozitású hajnak kissé megemelkedettek a kutikulák. Ebben az esetben a stilizálás nem okoz problémát. Ha pedig a kutikulák teljesen nyitottal, akkor ezmagas porozitású hajtípus. Sajnos, ez a fajta könnyen szárad és inkább göndör. Ráadásul hajlamos a sérülésekre (pl. hajfestéskor vagy hővel stilizáláskor).

Hogyan kell megállapítani a haj porozitását? Ennek legprofesszionálisabb és pontosabb módja, ha mikroszkóp lencséi alatt megtekintjük. Mégis, mit lehet tenni, ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel? Szerencsére, van más módszer a haj porozitásának megállapítására, mint pl. a lisztes, vizes és kókuszolajos teszt. A haj szerkezete érintéssel és megszemléléssel is vizsgálható. Mégis, a vizsgálat előtt fontos megmosni a hajat és a fejbőrt. Tehát a hajnak tisztának kell lennie (hajmaszk, selyem és bármi egyéb nélkül).

Ha úgy dönt, megszemléléssel vizsgálja meg, próbáljon a következőkre odafigyelni: Vajon a haj sima? Nehéz stilizálni? Sok időbe telik megszárítani? Ha a válasz ’igen’, akkor a haj alacsony porozitású. Másrészt, amikor észreveszi, hogy a haj göndör, száraz, de könnyű beállítani, akkor magas porozitású. A porozitás megállapításaérintéssel is lehetséges. Nézze meg a hajvégeket. Ha érdesek, akkor biztos magas porozitásról van szó. Nyílván, az alacsony porozitású hajvégek puhák.

A lisztes teszt, esetében lisztet hintünk a hajra. Röviden, a magas porozitású hajon a liszt fennmarad, míg az alacsony porozitású hajon szinte eltűnik. Egy másik teszt abból áll, hgy előkészítünk vízzel megtöltött edényt. Itt azt kell nézni, hogy milyen gyorsan süllyed el a hajszál. Tehát, a magas porozitású haj esetében a hajszál sokéig lebeg a pohárban, talán nem is süllyed el. Az alacsony porozitású haj kb. 2 percen belül elsüllyed. Az utolsó teszt a kókuszolaj használata.. A terméket egy órával később ki kell öblíteni. Rövidem, a magas porozitású haj száraz és göndör marad, míg az alacsony porozitású haj sima és érintésre puha.

Miért érdemes megállapítani a haj porozitását?
Szinte lehetetlen megfelelő hajápoló terméket venni, ha nem ismerjük a haj porozitását. A haj jó állapotának helyreállításának legelőnyösebb módja az olaj használata (olajos kezelés). Bár ha túl sok olajat használunk, az alacsony porozitású haj lelaposodik, mégis ez a fajta kezelés várhatóan csodás eredményeket nyújt. Legalkalmasabb olajok a pálmaolaj, kókuszolaj, Shea vaj, és kókuszolaj. A magas porozitású haj rödid, de annál intenzívebb olajozási kezelést igényel. Ennek a hajnak avokádó olaj, jojoba olaj, makadámolaj, esti kankalinolaj és édes mandulaolaj tesz jót. A közepes porozitású haj struktúrája hasonlít az alacsony és magas porozitású hajra, ezért bármely olaj jó.